Misvatting: Burn-out klachten en burn-out zijn hetzelfde
Raken steeds meer mensen burn-out? ‘Ruim 16% van de werkenden in Nederland heeft last van burn-outklachten’ is de conclusie van het TNO* Het onderwijs is hierin al jaren koploper. Natuurlijk zitten deze mensen niet allemaal ziek thuis. Het gemiddelde ziekteverzuim ligt rond de 4% en daarvan is een kwart gerelateerd aan psychische klachten, burn-out en overspannenheid.
Het grote verschil in de cijfers laat zien dat we het niet over hetzelfde hebben. Maar daar lees je zelden iets over en in de populaire media al helemaal niet. ‘Iedereen heeft tegenwoordig een burn-out’ is de tegenreactie die dit oproept, tot verdriet van degene die het echt treft.
Wat is het verschil?
Met burn-out klachten bedoelen we: mentale vermoeidheid, psychische klachten, minder motivatie en verminderd functioneren als gevolg van te lang en te veel stress. Het zijn klachten die toenemen als de stress voortduurt en chronisch wordt. Er zijn dus lichte, matige en zware burn-outklachten. De ernst van deze klachten kun je meten met speciaal daarvoor ontworpen testen.
De stressklachten verdwijnen als je je beter kunt ontspannen en de oorzaak van de chronische stress stopt. Met andere woorden: van de miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van burn-out klachten kunnen veel mensen daar relatief gemakkelijk vanaf komen en erger voorkomen. Je hebt hierin natuurlijk wel stappen te zetten.
Wie denkt dat het vanzelf overgaat houdt het patroon van roofbouw in stand waarmee klachten verergeren; richting burn-out en langdurig ziekteverzuim.
* Bron: Arbobalans 2018