Manage je energie, niet je tijd !
Veel mensen zijn op zoek naar tips en handvatten om met werkdruk om te gaan. We zijn allemaal op zoek naar de ‘perfecte balans’ tussen werk en privé waarbij de tijd netjes verdeeld is over alle belangrijke domeinen. Acht uur per dag werken, enkele uren quality time met gezin en vrienden, en ook nog wat tijd voor onszelf. Me-time, zoals dat heet. Zo’n ideaal schema zal weinig mensen lukken, helemaal niet in weken met een piekbelasting, hoge correctiedruk of ouderavonden.
De perfecte balans bestaat niet
Het probleem met time management is dat we een groot deel van de tijd zelf volproppen. Taken aannemen die boeiend zijn maar voor onvermijdelijke piekbelasting zorgen, Geen nee durven zeggen tegen sociale verplichtingen, geen mietje willen zijn of willen afhaken. Of meer tijd investeren aan een taak dan geboden wordt, omdat je het perfect wilt doen. Tijd managen betekent dan dikwijls meer taken in dezelfde tijd willen stoppen. Proberen vijf kwartier van een uur te maken. Zo vind je de balans dus niet.
Energie managen
De enige balans die echt telt is het evenwicht tussen het sympatisch en het parasympatisch zenuwstelsel, de zogenaamde allostase. Dat is de rusttoestand waarin het lichaam zichzelf kan herstellen. Zodat je vitaal blijft en niet inteert op je reserves. Die balans kun je maar beter onder controle houden en je energie managen.
De zaag scherp houden
Het verhaal is wellicht bekend: een man loopt door het bos, genietend van de rust. Verder lopend wordt de stilte verstoord door het geluid van een zaag. Hij ziet een houthakker die fanatiek aan het zagen is. Bezweet beweegt hij zijn zaag woest heen en weer, maar het werk vordert niet echt. De man spreekt hem aan en wijst hem erop dat zijn zaag bot is. De houthakker antwoordt hem dat hij geen tijd heeft om de zaag te slijpen. ‘Ziet u’, zei de houthakker blij een reden te hebben om even te pauzeren, ‘ik moet nog veel meer bomen omzagen, voor slijpen van mijn zaag heb ik dus echt geen tijd’.
De moraal is natuurlijk dat je tijd moet maken om rust te nemen zodat je gezond en scherp kunt blijven. Het verhaal maakt ook pijnlijk duidelijk dat de houthakker niet door heeft dat zijn zaag geslepen moet worden. Hij ploetert maar voort. Wie eenmaal gejaagd is gaat door en kan geen goede selectie meer maken. Dan is alles van belang en verlies je oog voor de realiteit. Niet kunnen stoppen met werken is een van de tekenen dat bevlogenheid omslaat in stress en er sprake is van een verstoord evenwicht.
Net als in dit verhaal zijn het de omstanders die het probleem als eerste benoemen. ‘Je bent altijd aan het werk’ klaagt het thuisfront dan.
Doordouwen en buffelen
Herken jij het dat je alarmbellen hoort rinkelen maar ze negeert omdat je door moet? Ben je een kanjer in doordouwen en buffelen? Helaas kom ik heel wat mensen tegen die net als de houthakker geen tijd nemen om de zaag te slijpen. En voor coaching is al helemaal geen tijd. ‘Ik heb het altijd gered dus zal het nu ook wel gaan’ is het verweer. Ze klagen overigens wel dat ze het zo druk hebben, dat er veel moet, dat ze werk hebben waar geen eind aan komt. Ze kijken dan vooral van zich af: naar de inspectie en de hoge bomen die in de weg staan. Hebben het gevoel geen regie te hebben over hun eigen tijd, omdat anderen die invullen en bepalen. Missen hun bevlogenheid en zien door de bomen het bos niet meer.
Hoe houd jij je zaag scherp?
Covey zegt: ‘effectieve mensen zorgen voor evenwichtige zelfvernieuwing’. Slijp dus geregeld je zaag en blijf scherp op alle levensgebieden. Door geregeld tijd te nemen om jezelf aan te scherpen wordt je bewust van wat je wilt, wat je belangrijk vindt en waar je heen wilt. Zo houd je je innerlijke vuur brandend. Tijd nemen om je zaag te slijpen en je energie op orde te brengen is voorwaarde om bevlogen, vitaal en efficiënt aan het werk te zijn. Dan zie je het weer helderder en dienen zich, verrassend genoeg, de oplossingen voor problemen aan. Zo krijg je weer grip op je werk en je tijd.
Vind je het lastig om ruimte te maken voor herstelwerkzaamheden en wil je beter omgaan met je energie? Ik help je er graag bij !
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.