Hoge werkdruk? Vermijd deze drie valkuilen!
Ben jij iemand die dag en nacht aan het werk is? Krijg jij je taak bij lange na niet af binnen de toegekende uren en lever je structureel je vrije tijd in? Bij stress doen we er graag nog een schepje bovenop, je geeft teveel van het goede. Als de druk van buiten hoog is en de stress toeneemt is het verstandig op je eigen valkuilen te letten. Want wie daar instapt verhoogt van binnenuit ook nog eens de druk.
Ken jij de volgende valkuilen?
‘Ik geef 200% aan mijn werk en ik vergeet mijzelf’, zou dit een uitspraak van jou kunnen zijn? Ben je plichtsgetrouw en wil je je waarde bewijzen? Heb je moeite met nee-zeggen en ga je makkelijk over je eigen grenzen? Het stemmetje in je hoofd wat je waarschuwt dat je dit eigenlijk niet wilt doen wordt door jou vlot weggeredeneerd en krijgt amper de tijd om te protesteren. Achteraf mopper je dat je je weer hebt laten gebruiken.
‘Ik kan niet meer stoppen; even rustig een kopje koffie drinken lukt mij niet meer’. Het is bekend dat wie eenmaal een flink portie adrenaline in het bloed heeft, zichzelf bewust tot stilstand moet forceren. Je gaat door zonder jezelf af te vragen of het (nu) moet en door jou gedaan moet worden. Ben jij erg betrokken bij je werk en wil je het goed doen? De kans is dan groot dat er teveel op je bordje terecht komt. Vooral starters zijn hier gevoelig voor en willen zich bewijzen. Wie hier last van heeft vergroot de kans om de werkdruk niet aan te kunnen.
‘ Alles moet goed gebeuren’. Perfectionisme hoeft niet perse ongezond te zijn. Maar onderliggende twijfel en een strenge innerlijke criticus levert wel stress. De hoge maatstaf is dan dikwijls aanwezig op alle levensgebieden. Het is niet gauw goed genoeg, je overdrijft… je omgeving noemt dat pietluttigheid. Je stelt onvoldoende prioriteiten en weet geen keuzes te maken. Onder invloed van stress gebeurt er ook het een en ander in je hersenen waardoor je niet meer creatief en flexibel bent. Natuurlijk kost dit extra tijd en daarom ben je ook zo lang aan het werk.
Wat is de uitdaging om je balans te houden?
Perfectionisme, jezelf bewijzen, je eigen grenzen niet kennen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn eigenschappen die de kans op een burn-out verhogen. Daar kun je alert op zijn!
Zeg vaker NEE. Vooral in deze tijd kun je jezelf wijsmaken dat je overal maar ja op moet zeggen en alles moet doen om niet uit de gratie te raken. Angst kan je gevangen houden en je ontwikkelt een verkeerd soort stevigheid waarmee je uiteindelijk toch onderuit kunt gaan.
Wees duidelijk en durf te grenzen aan te geven. Waarin schiet jij in door als het gaat om bereikbaar zijn voor anderen, plooibaarheid in je agenda, schipperen met afspraken die verzet worden en overal bij aanwezig moeten zijn? Maak van te voren duidelijke afspraken en vraag begrip voor de beperktheid van jouw tijd.
Durf los te laten. Je kunt de veelheid aan problematiek niet allemaal op je nek nemen. Vooral als je een groot invoelend vermogen hebt vergeet je de zorg voor jezelf gemakkelijk. Doe wat je kan en heb daar vrede mee. Verwijs door en neem niet onnadenkend verantwoordelijkheden van anderen over.
Vraag eens feedback aan familie, bekenden of collega’s. Zij kunnen je op je blinde vlekken wijzen. Vraag hen ‘waaraan besteed ik volgens jou teveel tijd, waar draaf ik in door of wat zou ik meer mogen nalaten?’ Ik denk dat de antwoorden hierop je genoeg op gaat leveren om eens naar je vanzelfsprekendheden te kijken en andere keuzes te maken.