De dialoog, een andere weg
De dialoog vindt als gespreksvorm steeds meer haar weg in onze samenleving, waaronder in het onderwijs. Door de dialoog leer je een goed gesprek te voeren ook in beperkte en afgebakende tijd.
De dialoog is een gespreksvorm waarmee je tijd en aandacht neemt om over thema’s te spreken die er voor ieder toe doen. De cirkelvormige opstelling waarin de dialoog gehouden wordt symboliseert de gelijkwaardigheid van alle deelnemers. Ieder groepslid en iedere mening telt. We maken gebruik van een spreeksymbool, een zogenaamde talking- stick, bijvoorbeeld een stok of een steen. Deze gaat rond en ieder kan zich uitspreken zonder onderbroken te worden. Je creëert op deze manier een ruimte waarin je elkaar hoort en gehoord wordt. Hierdoor wordt het gesprek persoonlijker en ontstaat openheid. Soms worden geschillen of gevoelens uitgesproken die al lange tijd onbenoemd in de weg staan.
De dialoog oogt traag en voelt soms ongewoon maar het effect is groot! De achterliggende gedachte is dat we allemaal een stukje van de werkelijkheid zien en die voor waar aannemen. Door het delen van onze verhalen ontstaat er een completer beeld of nieuwe zienswijze. Je eigen beeld wordt verrijkt met andere verhalen en zo benut je de diversiteit van de groep.
De principes van de dialoog.
Kenmerkend is dat de dialoog een open proces is waarbij de uitkomst niet vooraf voorspeld of vastgelegd kan worden. Het is hierin meer dan een gespreksvorm. Het gaat ook om de intentie waarmee je deelneemt en de waarden die de dialoog vertegenwoordigt. Dat vraagt om ieders vertrouwen, open willen luisteren en persoonlijk spreken. De dialoog die gevoerd wordt gaat altijd uit van een vraag of thema wat leeft in de groep.
De dialoog is een andere manier van communiceren. De dialoog en het gebruik van de talking stick is eenvoudig in zijn vorm en verrassend effectief in zijn uitwerking. Het kan draagkracht creëren voor lastige besluiten, onderliggende problemen helder maken en afstand in de samenwerking overbruggen.
Oorspronkelijk werd de dialoog en het gebruik van de talking stick gebruikt door de indianen. De stamoudste neemt het woord, introduceert het thema en geeft de talking stick door aan degene naast hem. Op deze wijze gaat de talking stick in alle rust de kring rond, net zo lang tot alles gezegd is. Omdat iedereen is gehoord, wordt het genomen besluit geaccepteerd.
Onze huidige vergadercultuur is vaak onpersoonlijk en afstandelijk Volle agenda’s, efficiëntie, felle discussies en doelgerichtheid staan ons soms in de weg. Het is opvallend hoe vaak er geklaagd wordt over:
- het gevoel dat niets goed uitgesproken wordt en er ad hoc beslissingen worden genomen
- het niet gehoord worden; de afstand die ervaren wordt tussen het management en het team
- het persoonlijke verhaal en de problemen die jij het ervaart niet kunnen inbrengen
- geïsoleerd voelen en de verbinding met anderen missen
Wil je deelnemen aan een dialooggroep? Of een dialoog met je team organiseren? Teams kunnen een beroep op mij doen om de dialoog te faciliteren. Zo kun je op een andere manier samen in een actueel thema verdiepen, visie ontwikkelen of een gezamenlijk probleem bespreken. Door de dialoog aan te gaan kom je tegemoet aan de behoefte aan wezenlijk contact, betrokkenheid en het benutten van elkaars denkkracht. Door de dialoog aan te gaan ben je eveneens een professionele leergemeenschap waar betekenis wordt gegeven aan het begrip diversiteit.
Wil je meer weten? Of ben je benieuwd hoe andere teams de dialoog hebben ervaren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.