Vrouwen en stress
Zijn er meer stresskippen of stresshanen? De vraag wie meer stressgevoelig is hoor ik geregeld. Tja, in mijn eigen praktijk ontmoet ik evenveel mannen als vrouwen. Daar zie ik weinig verschil.
En toch is het antwoord: ja, vrouwen hebben meer last van stress en zijn stressgevoeliger van mannen.
We weten dat het vrouwenbrein heftiger reageert op stress en vrouwen meer last van hormoonschommelingen hebben. Ze hebben beduidend vaker dan mannen last van ziektes die gerelateerd zijn aan stress (schildklier, diabetes, spastische darm). Stress is ook de rode loper naar depressies en ook daar hebben vrouwen 2x zo vaak last van dan mannen.
De statistieken geven echter aan dat er maar een heel klein verschil is tussen het aantal burn-outmeldingen van mannen en vrouwen. Hoe doen vrouwen dat dan om stressgevoelig als ze zijn niet vaker in een burn-out te belanden? Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is de verklaring voor dit mysterie dat vrouwen van alle leeftijden – met én zonder kinderen – veelal kiezen voor werken in deeltijd. Zo blijven ze op de been.
Iedereen tevreden en alles aan de kant.
Vrouwen hebben andere bronnen van stress dan mannen. Vrouwen zijn geconditioneerd om voor het welzijn van anderen te zorgen en het iedereen naar de zin te maken. Vrouwen zijn perfectionistischer, hebben last van hun eeuwige verantwoordelijkheidsgevoel en worden geplaagd door het gevoel tekort te schieten. Ze zijn pas tevreden als het laatste klusje is afgerond. Door de ingebakken zorgzaamheid gaat het pas goed met hen als het met alle andere gezinsleden ook goed gaat. Een mission impossible.
Ik zou het zelf niet durven zeggen maar een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau geeft aan: vrouwen ervaren meer tijdsdruk en mannen hebben een relaxter bestaan. Niet alleen vrouwen met jonge kinderen en een full-time baan ervaren veel druk en stress, ook vrouwen zonder kinderen ervaren meer stress dan mannen.
Zelf heb ik een man nog nooit horen klagen dat zijn vrouw tijd voor zichzelf neemt terwijl hij allerlei zorgtaken op zich moet nemen. Voor veel vrouwen is dit nog steeds een issue. Vrouwen mogen beter leren ontspannen en tijd voor zichzelf nemen.; een voorbeeld nemen aan hun kinderen die vanaf de bank roepen: ‘ Chillen is een werkwoord’
Stress maakt je ziek, maar het goede nieuws is dat je wel anders kunt leren omgaan met de druk die op je wordt uitgeoefend of die je jezelf oplegt.
Saamhorigheid en steun
Vrouwen met stress noemen als stressbron ook dikwijls de relatie met de leidinggevende, het missen van vertrouwen en steun. Of ze hebben te lijden onder de slechte sfeer in het team, missen de saamhorigheid. Verstoringen in deze relaties hebben op vrouwen meer impact dan op mannen. Hoe kan dat?
Vrouwen hebben een andere stressimpuls dan mannen. Waar oorspronkelijk de mannen als jagers afhankelijk waren van het ‘vecht of vlucht’ impuls, zorgden vrouwen voor de kinderen en elkaar en was de bescherming van de groep nodig om te overleven.
Vrouwen zijn gezelschapsdieren.
Vrouwen hanteren stress door elkaar op te zoeken en te steunen.Is er sociaal leed dan regelt het lichaam dat de oxytocine spiegels stijgen. Oxytocine is een stresshormoon waardoor we gemotiveerd raken om positief sociaal contact, steun te zoeken. Is dat contact er dan vermindert de oxytoxine én de stress. We noemen dit het ‘ tend-and-befriend’ respons. Door positief sociaal contact neemt de stress af, is het contact niet steunend dan neemt het stressniveau toe.
Bij mannen werkt dit respons minder sterk door de remmende werking van testosteron. Daarom is het een typisch vrouwenpatroon.
Vrouwen hebben dus positief contact, steun en vriendschappen nodig om stress te reguleren.
Ook op het werk!